Matt Haig – Vidurnakčio biblioteka

Leidykla Sofoklis 2021m Vilnius 320psl 2/5

Knyga, kuri tikrai ne man! Vėl būsiu ta iš mažumos, kuriai ši knyga nepadarė įspūdžio. Pastaruoju metu jaučiu, kad tai nėra retas atvejis 😀 Na ką gi.

Gal reikėjo šiai knygai specialaus nusiteikimo, nes man LABAI sunkiai ėjosi… skaityti apie tai kaip žmogus nori mirti akivaizdžiai buvo ne mano dabartinei nuotaikai 🙂

O dar skaičiau komentarą, jog knyga “Šviesi, švelni ir lengva.” Spėju, kad skaitėme skirtingas knygas tuo pačiu pavadinimu, nes man tai čia nieko šviesaus. Pritarčiau tik kad lengva, nes tikrai nieko labai sudėtingo. Vienu metu net pagalvojau ar ši knyga nėra skirta paaugliams. O dėl to žodžio “šviesi”. Perskaičius pusę knygos, pagrindinė herojė vis dar atkakliai norėjo mirti. Mane tai labiau į depresiją varė ir tikrai ne džiaugtis šviesiu skaitiniu norėjosi.

Tas bandymas “ale” kalbėti apie gyvenimo prasmę, toks banalus. Nori nenori peršasi išvada, kad kiekvieną sergantį depresija reiktų supažindinti su kokiu išbadėjusiu lokiu.

Gerai, iš šios knygos tikėjausi kvapą gniaužiančių kelionių per gyvenimus, atrandant kažką įkvepiančio, kažką atrandant (savyje ar kituose). Deja, visa knyga kažkoks vienas didelis nusivylimas. Tie visi gyvenimai ne tik neskatina herojės norėti gyventi, bet ir mane varė į neviltį. Nenuostabu, kad Nora norėjo mirti… tie visi varginantys gyvenimai, uhh. Mane net skaityti vargino. Ką jau kalbėti apie gyvenimą.

Prisipažinsiu, šios knygos tikrai nesupratau, nors šiaip esu labai empatiška asmenybė ir įsijausti į kitų patirtis man lengva, bet ši knyga manęs neįtikino. Gal, kad aš vertinu tai ką turiu, vertinu kiekvieną savo patirtį ir visiškai nieko nenorėčiau keisti. Nenorėčiau jokių kitų gyvenimų (ypač po šios knygos). O klausimas “kas būtų, jeigu būtų?” mano požiūriu yra visiškai bevertis. Gyventi iliuzijų pasaulyje ir svajoti apie žalesnę žolę kitoje tvoros pusėje yra banalu. Mes viską susikuriame patys. Žalesnę žolę susikuriame ją laistydami, o ne varvindami seilę į kaimyno kiemą.

Ši istorija man buvo tokia tolima, kad negalėjau atrasti nieko kas būtų kažkiek užkabinę. Gal tik pabaiga. Taip, pabaiga pasirodė tokia realesnė, tokia kuria gali (ar nori) patikėti. Tai vien dėl jos, įvertinimas 2/5.

Leave a comment