Matthew Kneale – Anglai keleiviai

Leidykla TytoAlba 2018m Vilnius 566psl

Labai mėgstu eksperimentuoti su žanrais. Kartais toks “žaidimas” pasiteisina, kartais ne. Ši knyga buvo vienas iš tokių bandymų, nes nuotykiai yra tai kas reta mano lentynoje. Patiko ar ne sužinosite truputėlį vėliau 😉 o dabar pereikime prie pačios istorijos. Tai gi kas tie anglai keleiviai, kur jie keliavo ir ar pasiekė tikslą?

“Anglai keleiviai” – tai XIXa kelionė buriniu laivu iš Didžiosios Britanijos į Tasmaniją. Vieni plaukė dėl to, kad uždirbtų (pabėgtų nuo teisėsaugos), kiti tam, kad atrastų Rojų žemėje, o dar kiti turėjo savo neatskleistų užmačių. Šioje istorijoje įdomu tai, jog ji pasakojama iš dvidešimties skirtingų personažų pozicijos. Dvidešimt žmonių, visiškai skirtingais tikslais, skirtingais likimais, skirtingomis aplinkybėmis susisaistę vienos istorijos pančiais. Buvo be galo smagu vis persikelti į kito veikėjo “kailį” ir pamatyti situaciją vis kitokiu žvilgsniu.

Pasakojimas paliečia skaudžias civilizacijos permainas – Tasmanijos aborigenų išnykimą (žinoma, ne be baltaodžių įsikišimo), kolonizacijos siaubą, katorgininkų “perauklėjamąsias stovyklas”. O visų svarbiausia – autorius remiasi realiomis istorijomis, tikrais žmonėmis ir ant tokių tikrais įvykiais paremtų pamatų “stato” šią knygą. Kai sužinai šį faktą pradedi matyti kūrinį visai kitomis akimis. Tai jau ne šiaip nuotykių romanas, tai sumaniai pateikiama mūsų istorija!

Dar vienas mane sužavėjęs aspektas – autoriaus humoro jausmas. Be galo smagu skaityti kūrinį, kuris užpildytas ironijos, smagių pastebėjimų, pajuokavimų ir sugebėjimų pasijuokti iš to kas gal labiau turėtų “kvepėti” tragedija. Toks komizmo ir tragizmo mišinys 🙂 Bet aš visada mieliau renkuosi tuos, kurie sugeba atskleisti pasaulio baisumus per tam tikrą juoko prizmę – tai nesumenkina pasaulio žiaurumo, bet leidžia į viską įsigilinti ir be “ašarų pakalnės”.

Iš ties puikus kūrinys! Tik supratau, jog nuotykiai netaps mano aistra. Galiu perskaityti vieną kitą knygą, bet tuo ir apsiribosiu. 🙂 O tiems, kurie dar nežino ar juos mėgsta tikrai rekomenduoju imtis šio kūrinio 🙂 Manau nenusivilsite 😉

Įvertinau 4/5

Leave a comment