Sarah Perry – Esekso slibinas

Leidykla Baltos Lankos 2018m Vilnius 436psl

Senoji geroji Anglija 🙂 Pastaruoju metu niekaip nepavyksta nuo jos toli nutolti, net tarp puslapių 🙂 bet nesiskundžiu nesiskundžiu 🙂

Šį kart pasakojimas nukėlė į XIXa Angliją, kai žmonės jau ir lyg viena koja peržengę į žinių amžių, bet kita vis dar tvirtai stovi apipinta legendomis, magija ir piktosiomis dvasiomis. Įdomus pereinamasis laikotarpis, kuris susilieja į metų laiko pasakojimą apie neeilinę moterį Korą ir jos troškimą būti laisva, nepriklausoma ir savarankiška!

Užguita smurtaujančio vyro, Kora kaip jo valdoma marionetė gyvena jo šešėlyje. Visa laimė, tai nesitęsia taip ir ilgai, nes vyras miršta ir palieka dar jauną moterį gyventi taip kaip ji nori! O tai ko nori Kora, jos draugams visai nesuprantama. Ji tarsi feminizmo pradininkė, o kaip tai pasireiškė sužinosite knygoje 😉

Mistika bei magija alsuojantis kūrinys, tiek savo istorija, tiek rašymo stiliumi. Veiksmo daug nėra, bet viskas taip įsupta į anglišką gražbyliavimo forma, jog nė akmenėlis nelieka nuskriaustas. Toks iki “kaulų smegenų” angliškas pasakojimas. Lėtas su išpuoselėta ir be galo turtinga kalba, dvelkiantis “tamsuma” ir alsuojantis pastoviu drėgnu rūku.


Skaitant visą laik galvoje grūmėsi prieštaringos mintys ir tikrai buvo sunku nuspręsti ar man patiko… taip, kūrinys parašytas nepriekaištingai, skaitai ir supranti, kad autorės tiek širdies ir darbo įdėta, bet nesu visai tikra ar tai mano kūrinys. Gal man visko buvo per daug: nuo fantazijos, mitų iki meilės, chirurgo operacinės, feminizmo ir politikos keliančios žemesnės klasės gyvenimo kokybės klausimus.


Man labiau norėjosi susitelkimo į kažkuriuos kelis aspektus, jei jau kalbam apie mistiškąją pusę, tai gal ties tuo ir reikėjo apsistoti. Dabar tas magiškasis pasaulis taip susipynęs su realiuoju, kad vietomis sunku atskirti. Suprantu, kad autorė piešė kasdienį to meto Anglijos gyvenimą, o juk jo neapribosi viena vaga, o bet tačiau…man gal visko buvo per daug, tad nesiskaitė taip lengvai kaip norėjosi.

Nors knygos anotacijoje rašoma, jog knyga apie meilę ir apie jos skirtingas apraiškos formas, bet man tai labiau priminė moterų teisių ir laisvių iškėlimą, bei tvirtą ir gražią draugystę, tokią kuri nepasiduoda provokacijoms, o lieka tvirta vien dėl draugystės.

Įvertinau 4/5

Patiks tiems, kurie nori pasimėgauti be proto gražia, išraiškinga kalba ir tiems, kuriuos vilioja ta tamsioji, ūkanotoji Anglija 😉

Leave a comment